Zanzibar Red Colobus
Zanzibar Red Colobus ©news.nationalgeographic.com

Order Primates

Family Cercopithecidae

Scientific Name

Procolobus kirkii

Other Names

Kirk’s red colobus

Size & Weight

Adults:

WEIGHT: (Males) 12 kg (Females) 10 kg

Habitat

Mangrove swamps

Distribution

Unguja (Tanzania)

Diet

Young leaves, leaf shoots, seeds, flowers, unripe fruit, bark, dead wood, soil

Reproduction

1 – 2 litters

Breeding Season

September and December

Gestation Period

6 months

Sexual Maturity

(Males) 3 – 3.5 years

(Females) 2 years

Population

1,600 to 3,000

Lifespan

Unknown

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

Unknown

Group Name

Troops

Predators

Unknown

Sounds

Bark, chist, wheet,

Groups

30 – 50 members

Behavior

Unknown

Conservation Status

Endangered