Yellow-eyed Penguin
Yellow-eyed Penguin ©www.itsnature.org

Order Sphenisciformes

Family Spheniscidae

Genus Megadyptes

Class Aves

Scientific Name

Megadyptes antipodes

Other Names

Hoiho

Thumbnail Description

  • Males have longer lifespans as compared to females.
  • The penguin is able to forage 25 km (16 mi) offshore.
Yellow-eyed Penguin
Yellow-eyed penguin’s egg ©blog.doc.govt.nz

Size & Weight

BODY-LENGTH: 62–79 cm (24–31 in)

WEIGHT: 5.5 to 8 kg (12–18 lbs)

Habitat

Forest, scrub,

Range

Stewart Island, Auckland Islands, Campbell Islands, Otago Peninsula, Foveaux Strait

Diet

Red cod, blue cod, opalfish, New Zealand blueback sprat, arrow squid, cephalopods

Number of Eggs

Unknown

Breeding Season

Unknown

Yellow-eyed Penguin
Yellow-eyed Penguin

Incubation Period

39–51 days

Diving

DEPTH: 40 m (131 ft) to 120 m (394 ft)

Fledging Period

42 days

Sexual Maturity

3 – 4 years

Population

4,000

Lifespan

10 – 12 years

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

Unknown

Group Size

Unknown

Predators

Unknown

Behavior

Unknown

Conservation Status

Endangered

Advertisements