Western lowland gorilla, France
Western lowland ©www.worldwildlife.org

Order Primates

Family Hominidae

Scientific Name

Gorilla gorilla gorilla

Thumbnail Description

Gorillas normally travel 0.3–1.8 mi (0.48–2.90 km) each day

They spend most of the day climbing trees, playing, chasing one another, and swinging from branches

Size & Weight

Adults:

(Males)

HEIGHT: 5–6 feet (1.5–1.8 m)

WEIGHT: 300–600 pounds (140–270 kg)

(Females)

HEIGHT: 5 feet (1.5 m)

Habitat

Rain forests, swamp forest, brush, secondary vegetation, clearing, forest edges, abandoned farming fields, riverine forests; elevation 1,300 m

Distribution

Angola, Cameroon, Central African Republic, Republic of the Congo, Democratic Republic of the Congo, Equatorial Guinea, Gabon

Diet

Roots, shoots, fruit, wild celery, tree bark, pulp, leaves, herbs, bark

Reproduction

Unknown

Mating Period

Unknown

Gestation Period

Unknown

Sexual Maturity

8 – 9 years (or 10 – 12 years)

Population

125,000

Lifespan

Unknown

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

3–18 sq mi (7.8–46.6 km2)

Group Name

Troops

Predators

Humans, leopards

Sounds

Unknown

Group Size

4 – 8 members

Behavior

Diurnal, arboreal

Conservation Status

Critically Endangered

SHARE
Previous articleWestern Gorilla
Next articleEastern gorilla