western gorilla
western gorilla ©library.sandiegozoo.org

Order Primates

Family Hominidae

Scientific Name

Gorilla gorilla

Size & Weight

Adults:

(Males)

HEIGHT: 155 cm (61 in)

WEIGHT: 157 kg (350 lb)

(Females)

HEIGHT: 135 cm (53 in)

WEIGHT: 80 kg (180 lb)

Habitat

Montane, primary, secondary forests, lowland swamps

Distribution

Central Africa

Diet

Leaves, stems, fruit, piths, flowers, bark, invertebrates, termites, ants, herbs, woody vegetation, caterpillars, grubs, larvae

Reproduction

1 litter

Mating Period

Unknown

Gestation Period

Unknown

Sexual Maturity

6 – 8 years

Population

150,000–200,000

Lifespan

40 years (wild)

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

Unknown

Group Name

Troops

Predators

Unknown

Sounds

Unknown

Group Size

2 – 20 members

Behavior

Diurnal, arboreal

Conservation Status

Critically Endangered