Verreaux's Eagle
Verreaux’s Eagle ©www.flickr.com/Davi Schutte

Order Accipitriformes

Family Accipitridae

Genus Aquila

Scientific Name

Aquila verreauxii

Other Names

Black eagle

Thumbnail Description

It is the seventh or eighth heaviest living eagle in the world

Size & Weight

  • BODY-LENGTH: 75 to 96 cm (30 to 38 in)
  • WEIGHT: (males) 3 to 4.2 kg (6.6 to 9.3 lb) (females) 1 to 7 kg (6.8 to 15.4 lb)
  • WINGSPAN: 1.81 to 2.3 m (5 ft 11 in to 7 ft 7 in)
  • WING CHORD: (males) 5 to 59.5 cm (22.2 to 23.4 in) (females) 59 to 64 cm (23 to 25 in)
  • TAIL: 27.2 to 36 cm (10.7 to 14.2 in)
  • TARSUS LENGTH: 5 to 11 cm (3.7 to 4.3 in)

Habitat

Rocky hills, high mountains, cliffs, gorges, inselbergs, savanna, thornbush, sub-desert; altitude 4,000 m (13,000 ft)

Range

Sudan (Marra Mountains), Somalia (northern mountains), Ethiopia, northeastern Kenya, Democratic Republic of the Congo, Malawi, Tanzania, Zimbabwe, Swaziland, Lake Kariba, Cape Fold Mountains, southeastern Angola, Niger, northeastern chad, Lebanon, Saudi Arabia, Botswana, western Namibia

Diet

Pomacea snails, bat hawk, palm-nut vulture, lizard buzzard, rufous crab hawk, yellow-spotted rock hyrax, Cape hyrax, hares, rabbits, ground squirrels, grouse, antelopes, hares, rabbits, meerkats (Suricata suricatta), other mongooses, monkeys, squirrels, cane rats, bushbabies, lambs, waterfowl, herons, egrets, bustards, pigeons, crows, great sparrowhawk, mountain reedbuck, scrub hare, Cape francolin, Angulate tortoise, white-tailed mongoose, rock pigeon, white-necked raven, helmeted guineafowl, southern red-billed hrnbil, natal francolin, steenbok, dikdiks, chacma baboons

Number of Eggs

2 – 3 eggs

Eggs Size

LENGTH: 71 to 83.4 mm (2.80 to 3.28 in)

WIDTH: 56–62 mm (2.2–2.4 in)

Breeding Season

November – August

June – December (East Africa)

Incubation Period

43 to 47 days

Nestling Period

20 days

Nest

WIDTH: 1.8 m (71 in)

DEPTH: 2 m (6.6 ft)

Fledging Period

95–99 days

Gestation Period

Unknown

Weaning Period

Unknown

Sexual Maturity

Unknown

Population

Unknown

Lifespan

Unknown

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

10.9 km2 (4.2 sq mi)

Group Size

Unknown

Predators

African wildcats, leopards, caracals, Cape eagle-owl, puff adders, jackals, owls, African rock pythons, Ethiopian wolf, harpy eagle, Egyptian cobras

Sounds

whaeee-whaeee, heeeee-oh, keeooo-keeooo

Behavior

Diurnal

Conservation Status

Least Concern

A
SHARE
Previous articleTawny Eagle
Next articleVerreaux’s Eagle-owl