Steppe Eagle
Steppe Eagle ©ibc.lynxeds.com

Order Accipitriformes

Family Accipitridae

Genus Aquila

Scientific Name

Aquila nipalensis

Thumbnail Description

  • The call of the steppe eagle sounds like a crow barking.
  • It is also thought to steal prey from other raptors while in flight.

Size & Weight

(Males)

  • BODY-LENGTH: 65-77 cm
  • WEIGHT: 2–3.5 kg (4.4–7.7 lb)
  • WINGSPAN: 174-199 cm

(Females)

  • BODY-LENGTH: 53.6-65.5 cm
  • WEIGHT: 3.5-5.5 kg
  • WINGSPAN: 192-262 cm

Habitat

Steppe (semi-arid areas of grassland), dry desert steppes, semi-deserts, northern argillaceous scree deserts, cliff plateaus of steppe, mountain plains, upper boundaries of forests, alpine tundras),northern argillaceous scree deserts; altitude 2,300 meters

Range

Romania, south Russia, Mongolia, Central Asia, Africa, India, South-eastern Pakistan (Karachi),Altai Mountains, south to Tibet

Diet

Rodents, small mammals including suslik (genus Citellus), carrion

Breeding Season

April (Spring)

Number of Eggs

1 – 3 eggs

Eggs

62.5 – 80.1 x 48.9 – 60.5 mm to 73.81 x 55.85 mm

Nest

HEIGHT: 30 meters

Fledging Period

55 – 65 days

Gestation Period

Unknown

Incubation Period

39 – 45 days

Sexual Maturity

Unknown

Population

34,800 – 59,200

Lifespan

41 years (captivity)

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

Unknown

Group Size

Unknown

Predators

Unknown

Sounds

Unknown

Behavior

Diurnal, migratory

Conservation Status

Endangered