whaleOrder Carnivora

Family Otariidae

Scientific Name

Eumetopias jubatus

Other Names

Northern Sealion, Northern Sea Lion, Steller’s Sealion

Thumbnail Description

Males are not able to defend territories before they are nine years old

Size and Weight

Adults:

LENGTH: (males) 2.82–3.25 m (9.3–10.7 ft): (females) 2.3–2.9 m (7.5–9.5 ft)

WEIGHT: (males) 450–1,120 kg (990–2,470 lb); (females) 240–350 kg (530–770 lb)

Newborns:

WEIGHT: 23 kg (51 lb)

Habitat

Rocky shores

Distribution

Kuril Islands, Sea of Okhotsk, Gulf of Alaska, Año Nuevo Island, kuril Islands, commander Islands

Diet

Walleye pollock, Atka mackerel, halibut, herring, capelin, flatfish, Pacific cod, rockfish, sculpins, cephalopods

Reproduction

1

Population

65,000

Lifespan

30 years (females) 20 years (males)

Baby Name

Pups

Predators

Northern fur seals, harbor seals, sea otter

Speed

Unknown

Sounds

Unknown

Behavior

Groups of 1 – 12 individuals

Conservation Status

Vulnerable