spectacled bearOrder Carnivora

Family Ursidae

Scientific Name

Tremarctos ornatus

Other Names

Andean bear, Andean short-faced bear

Thumbnail Description

Spectacled bear is not territorial and it may be active both during day and night

Size and Weight

Adults:

HEAD-BODY-LENGTH: 120 to 200 cm (47–79 in)

SHOULDER HEIGHT: 60 to 90 cm (24–30 in)

WEIGHT: (males) 100 to 200 kg (220 to 440 lb) (females) 35 to 82 kg (77 to 181 lb)

TAIL: 7 cm (2.8 in)

Newborns:

WEIGHT: 300 to 330 g (11 to 12 oz)

Physical Features

Spectacled bear’s fur is blackish in color, though bears may vary from jet black to dark brown and to even a reddish hue

Habitat

Cloud forests, high-altitude grasslands, dry forests, scrub deserts; altitude 500 to 1,000 m (1,600 to 3,300 ft)

Distribution

Venezuela, Colombia, Ecuador, Peru, western Bolivia, and northwestern Argentina

Diet

Palm nuts, bamboo hearts, frailejon (Espeletia spp.), orchid bulbs, fallen fruit, unopened palm leaves, deer, llama (Lama glama), domestic cattle, horses (Equus ferus caballus), rabbits, mice, other rodents, tinamous, lapwings, arthropods, carrion

Reproduction

1 – 3

Mating Season

April – June

Sexual Maturity

4 – 7 years

Gestation Period

5.5 to 8.5 months

Population

Unknown

Baby Name

Cubs

Lifespan

20 years

Home Range

23 km2 (8.9 sq mi)

Speed

Unknown

Nature

Solitary

Conservation Status

Vulnerable