Southern Elephant Seal, Adult, Male (Mirounga leonina), Gold Harbour, South Georgia Island
Southern Elephant Seal, Adult, Male (Mirounga leonina), Gold Harbour, South Georgia Island

Order Carnivora

Family Phocidae

Scientific Name

Mirounga leonina

Other Names

South Atlantic Elephant-seal

Thumbnail Description

The largest Antarctic seal

Size and Weight

Adults:

LENGTH: (males) 4.2 to 5.8 m (14 to 19 ft) (females) 2.6 to 3 m (8.5 to 9.8 ft)

WEIGHT: (males) 2,200 to 4,000 kg (4,900 to 8,800 lb) (females) 400 to 900 kg (880 to 1,980 lb)

Newborns:

WEIGHT: 40 kg (88 lb)

Habitat

Sea ice, rocky terraces

Distribution

Macquarie Islands, Campbell Island

Diet

Molluscs, crustaceans, nothothens, lanternfish, krill, cephalopods

Reproduction

Unknown

Population

740,000

Lifespan

Unknown

Group Name

Harem

Predators

Leopard seals, New Zealand sea lions, white sharks

Speed

8 km/h (5.0 mph)

Sounds

Unknown

Behavior

Dives at 2,133 m (6,998 ft)

Conservation Status

Least Concern