Southern Brown Kiwi
Southern Brown Kiwi ©nzbirdsonline.org.nz

Order Struthioniformes

Family Apterygidae

Genus Apteryx

Class Aves

Scientific Name

Apteryx australis

Other Names

Tokoeka, Common kiwi

Thumbnail Description

Males are vocal as compared to females.

Size & Weight

LENGTH: 45 to 55 cm (18–22 in)

WEIGHT: (males) 1.6 to 2.8 kg (3.5–6.2 lb) (females) 2.1 to 3.9 kg (4.6–8.6 lb)

Habitat

Temperate, sub-tropical forests, grassland, shrubland

Range

(New Zealand) South Island, Stewart Island, Fiordland, Westland

Diet

Earthworms, beetle larvae, snails, spiders, centipedes, orthoptera

Number of Eggs

1 – 2 eggs

Subspecies

  • South Island brown kiwi (A. a. australis)
  • Stewart Island brown kiwi (A. a. lawryi)

Breeding Season

Unknown

Incubation Period

90 days

Gestation Period

Unknown

Weaning Period

Unknown

Sexual Maturity

Unknown

Population

Unknown

Lifespan

Unknown

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

9,800 km2 (3,800 sq mi)

Group Size

Unknown

Predators

Stoats

Sounds

“Kee-wee”, “kee-kee”,” kurr kurr”

Behavior

Nocturnal

Conservation Status

Vulnerable