saOrder Carnivora

Family Otariidae-

Scientific Name

Otaria flavescens

Other Names

Southern sea lion, Patagonian sea lion

Thumbnail Description

The mothers make 1 – 4 day long foraging trips

Size and Weight

Adults:

LENGTH: (males) 2.73 m (9 ft) (females) 1.8–2 m (6–7 ft)

WEIGHT: (males) 350 kg (770 lb); (females) 150 kg (330 lb)

Newborns:

LENGTH: 60 – 70 cm

WEIGHT: 6 – 9 kg

Habitat

Gravel, rocky, pebble beaches

Distribution

Lobos Island, Uruguay, Peninsula Valdes, Argentina; Beagle Channel, Falkland Islands

Diet

Argentine hake, anchovies, cephalopods, shortfin squid, Patagonian squid, octopus

Reproduction

1

Population

250,000 – 278,000

Lifespan

20 years

Baby Name

Pups

Group Name

Harem

Predators

Killer whales, sharks, leopard seals

Speed

Unknown

Sounds

Barks, growls

Behavior

Groups of 18 individuals

Conservation Status

Least Concern