small indian civet
Small Indian Civet www.indianaturewatch.net

Order Primates

Family Cercopithecidae

Genus Viverricula

Scientific Name

Viverricula indica

Thumbnail Description

They spend most of the time in the ground, under rocks or in dense bush.

Size & Weight

Adults:

HEAD-BODY-LENGTH: 21 to 23 in (53 to 58 cm)

TAIL: 15 to 17 in (38 to 43 cm)

WEIGHT: 2 to 4 kg

Habitat

Semi-evergreen, deciduous forest, mixed deciduous forest, bamboo forest, scrubby areas, grasslands, riverine habitat, dense rainforest

Distribution

India, Lao PDR, Myanmar, Thailand, Viet Nam, Cambodia, Sri Lanka, Nepal, Bhutan, Bangladesh, Peninsular Malaysia, Java, Bali, Madagascar

Diet

Snakes, rats, mice, fruit, roots, birds, carrion, terrestrial arthropods, terrestrial worms, mollusks, tubers,

Reproduction

4 – 5 litters

Mating Period

February – April (August – September)

Gestation Period

Unknown

Weaning Period

4 – 4.5 months

Sexual Maturity

Unknown

Population

Unknown

Lifespan

8 – 9 years (wild)

22 years (captivity)

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

3.1 km²

Group Name

Unknown

Predators

Domestic dogs

Sounds

Unknown

Group Size

Unknown

Behavior

Solitary

Conservation Status

Least Concern