sa
Silky Sifaka ©www.travelmadagascar.org

Order Primates

Family Indriidae

Scientific Name

Propithecus candidus

Other Names

Silky simpona, simpona

Thumbnail Description

It is one of the rarest mammals on Earth and is also listed in one of the world’s 25 most critically endangered primates.

It may climb 500 m (1,600 ft) along vertical slopes.

Size & Weight

Adults:

HEAD-BODY-LENGTH: 48–54 cm (1.6–1.8 ft)

TAIL: 45–51 cm (1.5–1.7 ft)

WEIGHT: 5–6.5 kg (11–14 lb)

Habitat

Humid forest, montane rainforest, sclerophyllous forest, low ericoid bush; elevation 700 m (2,300 ft)

Distribution

Northeastern Madagascar

Diet

Plants (Moraceae, Fabaceae, Myrtaceae, Clusiaceae, Apocynaceae), fruits, flowers

Reproduction

1

Population

250

Lifespan

Unknown

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

34 to 47 ha (0.13 to 0.18 sq mi)

Group Name

Unknown

Predators

Humans, fossa, cat-like carnivores

Sounds

Zzuss, howl, hum, mum

Behavior

Diurnal

Conservation Status

Critically Endangered