© www.snipview.com
© www.snipview.com

Order Paucituberculata

Family Caenolestidae

Scientific Name

Caenolestes fuliginosus

Other Names

Dusky shrew opossum, , Ecuadorean shrew-opossum, Dusky caenolestid

Thumbnail Description

They have poor eyesight with very small eyes

Size and Weight

Adults:

HEAD-BODY-LENGTH: 229 – 237 mm

TAIL: 107 – 113

WEIGHT: 34 – 39 g

Habitat

Cloud forests, alpine tundra, upper montane forests; 1,400 – 4,300 m

Distribution

Central Ecuador, Columbia, northwestern Venezuela

Diet

Beetles, flies, scarabs, crickets, grasshoppers, butterflies, butterfly larvae, centipedes, spiders, earthworms

Reproduction

Unknown

Population

Unknown

Lifespan

Unknown

Predators

Andean Mountain cats (Leopardus jacobita), pampas cats (Leopardus colocolo), culpeo foxes (Lycalopex culpaeus), cougars (puma concolor)

Speed

Unknown

Sounds

Hissing, rat-like squeaks, screaming, whistles

Behavior

Terrestrial, climbers

Conservation Status

Least Concern