Short-eared Owl
Short-eared Owl ©wildlifearticles.co.uk

Order Strigiformes

Family Spheniscidae

Subfamily Asioninae

Genus Asio

Class Aves

Scientific Name

Asio flammeus

Other Names

Hibou des Marias (French)

Lechuza de la penas (Spanish)

Short-eared Owl
Short-eared Owl’s nest
©www.nhptv.org

Thumbnail Description

  • The short-eared owl has a bat-like flight.
  • The owl is partially migratory as it spends winter in the south.
  • In North America the short-eared owl competes with the northern harrier.

Size & Weight

  • BODY-LENGTH: 34–43 cm (13–17 in)
  • WEIGHT: 206–475 g (7.3–16.8 oz)
  • WINGSPAN: 85 to 110 cm (33 to 43 in)

Habitat

Savanna, prairie, meadow, tundra, heathland, shrubsteppe, dunes, meadows, coastal grasslands, marshes,

Range

Europe, North America, Galapagos Islands, South America, Caribbean, Hawaii

Short-eared owl in its nest ©www.eyesonowls.com
Short-eared owl in its nest ©www.eyesonowls.com

Diet

Voles, ground squirrels, bats, mice, muskrats, moles, rats, shrews, gulls, shorebirds, starlings, larks, pipits, gulls, pocket gophers, storm-petrels, weasels, lemmings, rabbit, icterids, Hawaiian Thrush, tyrant flycatchers, katydids, terns, seabirds, grasshoppers, roaches, caterpillars, beetles

Subspecies

A. f. bogotensis, A. f. domingensis, A. f. flammeus, A. f. galapagoensis, A. f. pallidicaudus, A. f. ponapensis, A. f. portoricensis, A. f. sandwichensis, A. f. sanfordi, A. f. suinda, A. f. cubensis

Number of Eggs

1 – 11 eggs

Eggs Size

LENGTH: 1.5–1.7 in (3.7–4.3 cm)

WIDTH: 1.2–1.4 in (3–3.5 cm)

Breeding Season

March – June

Incubation Period

21–37 days

Nestling Period

12–18 days

Fledging Period

28 days

Sexual Maturity

1 year

Population

Unknown

Predators

Unknown

Sounds

waowk, waowk, waowk, toot-toot-toot-toot-toot, eeee-yerp

Behavior

Diurnal, crepuscular

Conservation Status

Least Concern