whaleOrder Artiodactyla

Family Ziphiidae

Scientific Name

Tasmacetus shepherdi

Other Names

Tasman’s beaked whale, Tasman whale

Thumbnail Description

It is a relatively rare species

Size and Weight

LENGTH: 6 metres (20 ft) to 7.1 metres (23 ft)

WEIGHT: 2.32 to 3.48 tons

Habitat

Deep water close to shore

Distribution

Argentina; Australia; Chile (Juan Fernández Is.), New Zealand, Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha (Tristan da Cunha); South Africa

Diet

Fish (mostly eelpouts), crabs, squids

Reproduction

1

Population

Unknown

Lifespan

Unknown

Predators

Humans

Speed

Unknown

Behavior

Form groups of 10 – 12 individuals

Sounds

Unknown

Conservation Status

Data Deficient