Sea Otter ©leesonphoto.photoshelter.com
Sea Otter ©leesonphoto.photoshelter.com

Order Carnivora

Family Mustelidae

Scientific Name

Enhydra lutris

Thumbnail Description

They are the heaviest members of the weasel family

Size and Weight

Adults:

LENGTH: 1.2 to 1.5 m (3 ft 11 in to 4 ft 11 in) (males) 1.0 to 1.4 m (3 ft 3 in to 4 ft 7 in) (females)

WEIGHT: 22 to 45 kg (49 to 99 lb) (males) 14 to 33 kg (31 to 73 lb) (females)

Newborns:

WEIGHT: 1.4 to 2.3 kg (3 to 5 lb)

Habitat

Coastal waters, thick kelp forests, barrier reefs

Distribution

Russia, Alaska, British Columbia, Washington, California, Oregon,

Diet

Clams, snails, fish, mussels, mollusks, crustaceans, sea urchins,

Reproduction

1

Population

107,000

Lifespan

10 – 15 years (males) 15 – 20 years (females)

Group Name

Raft

Predators

Killer whales, sea lions, bald eagles, bears, coyotes, white sharks,

Speed

9 km/h (5.6 mph)

Sounds

Unknown

Behavior

Group of 10 – 100 animals

Conservation Status

Endangered

SHARE
Previous articlePolar Bear
Next articleMarine Otter