Rhesus Macaque
Rhesus Macaque ©pin.primate.wisc.edu

Order Primates

Family Cercopithecidae

Scientific Name

Macaca mulatta

Thumbnail Description

They are thought to have the widest geographic ranges of any nonhuman primate, occupying a great diversity of altitudes throughout Central, South and Southeast Asia

Size & Weight

Adults:

(Males)

BODY-LENGTH: 53 cm (21 in)

WEIGHT: 7.7 kg (17 lb)

(Male & female) TAIL: 20.7 and 22.9 cm (8.1 and 9.0 in)

(Females)

BODY-LENGTH: 47 cm (19 in)

WEIGHT: 5.3 kg (12 lb)

Habitat

Grasslands, woodlands, arid, forested areas; elevation 2,500 m (8,200 ft)

Distribution

Northern India, Bangladesh, Pakistan, Nepal, Burma, Thailand, Afghanistan, Vietnam, southern China

Diet

Seeds, roots, buds, bark, cereals, termites, grasshoppers, ants, beetles

Reproduction

Unknown

Breeding Season

Unknown

Gestation Period

Unknown

Sexual Maturity

4 years

Population

Unknown

Lifespan

Unknown

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

Unknown

Group Name

Troops

Predators

Unknown

Sounds

Coos, grunts, warbles, screams, growls, barks, gecker, squeaks, pant-threats, chirps, screeches

Groups

20 – 200 members

Behavior

Diurnal, arboreal, terrestrial

Conservation Status

Least Concern