Red-handed Tamarin
Red-handed Tamarin ©www.factzoo.com

Order Primates

Family Callitrichidae

Scientific Name

Saguinus midas

Other Names

Golden-handed tamarin, Midas tamarin

Thumbnail Description

It is able to jump distances of over 60 feet (18 m) from a tree to the ground

Size & Weight

Adults:

BODY-LENGTH: 20.5–28 cm (8.1–11.0 in)

WEIGHT: 400–550 grams (0.88–1.21 lb)

TAIL: 31–44 cm (12–17 in)

Habitat

Swampy, inundated secondary forest; elevation 40 m (130 ft)

Distribution

Brazil, Guyana, French Guiana, Suriname, Venezuela

Diet

Nectar, small fruits, spiders, snails, bromeliads leaves

Reproduction

2 litters

Sexual Maturity

Unknown

Population

400

Lifespan

10 years (wild)

16 years (captivity)

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

106 ha

Group Name

Troops

Predators

Small cats, birds of prey, snakes

Sounds

Unknown

Behavior

Live in groups of 4 – 15 individuals

Conservation Status

Least Concern