Scientific Classification

Kingdom Animalia
Phylum Chordata
Class Mammalia
Order Artiodctyla
Family Hippopotamidae
Genus Choeropsis
Scientific Name Choeropsis liberiensis or Hexaprotodon liberiensis
Pygmy Hippopotamus
©www.marwell.org.uk

Other Names

Pygmy hippo

Pygmy Hippopotamus Description

  • The pygmy hippo spends the day in rivers.
  • They are threatened because of habitat loss and poaching.
  • The Malagasy pygmy hippopotamus is a sister species of a pygmy hippo.
  • Hippos follow game trails to travel through thick forest vegetation.

Size & Weight

Adults:

  • HEAD-BODY-LENGTH: 150–175 cm (4.92–5.74 ft)
  • WEIGHT: 180–275 kg (397–606 lb)
  • SHOULDER HEIGHT: 75–100 cm (2.46–3.28 ft)
  • TAIL: 6.3 inches (16 cm)

Newborns

  • WEIGHT: 5–6.2 kg (9.9–13.7 lb)

Habitat

Forests

pygmy hippo
Pygmy Hippo

Range

Liberia, Guinea, Ivory Coast, Sierra Leone

Diet

Fruits, broad-leaved plants, grasses, ferns

Subspecies

  • l. liberiensis
  • l. heslopi

Reproduction

1 – 2 calves

Gestation Period

190–210 days

Weaning Period

6 – 8 months

Sexual Maturity

3 – 5 years

Population

3,000

Lifespan

30 – 55 years

Speed

30 mph

Home Range

  • (Male) 1.85 sq km (460 acres)
  • (Female) 0.4 to 0.6 sq km (99–148 acres)

Behavior

Nocturnal

Conservation Status

Endangered