Polar Bear ©gowild.wwf.org.uk
Polar Bear ©gowild.wwf.org.uk

Order Carnivora

Family Ursidae

Scientific Name

Ursus maritimus

Thumbnail Description

The bear uses its excellent sense of smell to locate a seal breathing hole

Size and Weight

Adults:

LENGTH: 2.4–3 m (7 ft 10 in–9 ft 10 in) (males) 1.8–2.4 m (5 ft 11 in–7 ft 10 in) (females)

WEIGHT: 350–700 kg (772–1,543 lb) (males) 150–250 kg (331–551 lb) (females)

SHOULDER HEIGHT: 122 to 160 cm (4 ft 0 in to 5 ft 3 in)

Newborns:

LENGTH:

WEIGHT: 0.9 kg (2.0 lb)

Habitat

Sea ice

Distribution

Arctic Circle, Newfoundland Island, Kuril Islands, Sea of Okhotsk, James Bay (Canada), Barents Sea, Kara Sea, Laptev Sea,

Diet

Ringed seal, bearded seal, harp seal, harbor seal, muskox, reindeer, birds, eggs, rodents, crabs, crustaceans

Reproduction

1

Population

20,000 – 25,000

Lifespan

25 years

Baby Name

Cubs

Predators

Humans, climate change

Swimming Speed

10 km/h (6 mph)

Running Speed

40 km/h (25 mph)

Behavior

Not territorial

Conservation Status

Vulnerable

SHARE
Previous articleBaikal Seal
Next articleSea Otter