sa
© www.zoo.org.au

Order Monotremata

Family Ornithorhynchidae

Scientific Name

Ornithorhynchus anatinus

Other Names

Duck-billed Platypus

Thumbnail Description

When a platypus is not feeding, it spends up to 17 hours a day resting in a dry burrow. They sleep 14 hours a day. It has 40,000 electroreceptors on its bill

Size and Weight

Adults:

LENGTH: 50 cm (20 in) (males) 43 cm (17 in) (females)

WEIGHT: 0.7 to 2.4 kg (1.5 to 5.3 lb)

Newborns:

LENGTH: 0.5 in (9 mm)

Habitat

Bridges, burrows, riparian zone, ponds, lakes, rivers, streams

Distribution

Queensland, New South Wales, eastern, central, south-western Victoria, Tasmania, King Island

Diet

Carnivores; annelid worms, insect larvae, freshwater shrimp, freshwater yabby, freshwater crayfish, pea-shell mussels, caddis-fly, mayfly larvae

Reproduction

1 – 3 eggs

Population

Unknown

Lifespan

20 years (wild)

Baby Name

Unknown

Predators

Snakes, water rats, goannas, hawks, owls, eagles

Speed

35 km/h (22 mph)

Sounds

Unknown

Behavior

Unknown

Conservation Status

Least Concern

SHARE
Previous articleSea Mink
Next articleEchidna