Peregrine Falcon ©www.stokesentinel.co.uk
Peregrine Falcon ©www.stokesentinel.co.uk

Order Falconiformes

Family Falconidae

Genus Falco

Scientific Name

Falco peregrinus

Other Names

Peregrine, duck hawk

Thumbnail Description

A study shows that peregrine falcons eat fifth of the world’s bird species i.e. 1,500 and 2,000.

Size & Weight

(Males)

  • BODY-LENGTH: 34 to 58 cm (13–23 in)
  • WEIGHT: (males) 330 to 1,000 g (0.73–2.20 lb) (females) 700 to 1,500 g (1.5–3.3 lb)
  • WINGSPAN: 74 to 120 cm (29–47 in)
  • WING CHORD: 26.5–39 cm (10.4–15.4 in)
  • TARSUS: 5 to 5.6 cm (1.8 to 2.2 in)

Habitat

Mountain ranges, river valleys, coastlines

Range

Canary Islands, Saharan Desert, Mongolia, Central Asia, Middle East

Diet

Pigeons, doves, waterfowl, songbirds, waders, sandhill cranes, hummingbirds, ducks, gulls, small passerines, American kestrel, merlin, sharp-shinned hawks, feral pigeons, rock pigeons, mourning doves, common wood pigeons, common swifts, northern flickers, common starlings, American robins, common blackbirds, magpies, carrion, house crows, American crows, rats, voles, hares, shrews, mice squirrels, yellow-billed cuckoo, black-necked grebe, virginia rail, common quail

Number of Eggs

Unknown

Breeding Season

February to March (Northern Hemisphere)

July to August (Southern Hemisphere)

Incubation Period

29 to 33 days

Fledging Period

42 to 46 days

Gestation Period

Unknown

Weaning Period

Unknown

Sexual Maturity

1 – 3 years

Population

Unknown

Lifespan

Unknown

Top Diving Speed

389 km/h (242 mph)

Baby Name

Unknown

Home Range

Unknown

Group Size

Unknown

Predators

Foxes, wolverines, felids, bears, gyrfalcons, large owls, herons, Eurasian eagle owl, great horned owl, bald eagles, golden eagles, wolves, mountain lions

Sounds

Unknown

Behavior

Diurnal

Conservation Status

Least Concern

A