Ostrich
Ostrich

Order Struthioniformes

Family Struthionidae

Genus Struthio

Scientific Name

Struthio camelus

Other Names

Common ostrich

Thumbnail Description

  • The ostrich is the world’s largest flightless bird.
  • The weight of an ostrich is equal to two adult humans.
  • Ostriches have the largest eyes of any living land vertebrate.
  • They are able to cover 3 to 5 m (9.8 to 16.4 ft) in a single stride.
  • It is the fastest two-legged animal.

Size & Weight

(MALES)

  • BODY-LENGTH: 210 – 275 cm
  • WEIGHT: 115 kg (254 lb)
  • WINGSPAN: 2 meters (6 ft 7 in)
  • HEIGHT: 2.1 to 2.8 m (6 ft 11 in to 9 ft 2 in)

(FEMALES)

  • BODY-LENGTH: 175 – 190 cm
  • WEIGHT: 100 kg (220 lb)
  • HEIGHT: 1.7 to 2.0 m (5 ft 7 in to 6 ft 7 in)

(Males & Females)

  • BILL LENGTH: 12 to 14.3 cm (4.7 to 5.6 in)
  • TARSUS: 39 to 53 cm (15 to 21 in)
  • WING CHORD: 90 cm (35 in)

Habitat

Savanna, open areas

Range

Israel, Africa, New Mexico, Middle East, Asia Minor

Diet

Seeds, shrubs, grass, fruit, flowers

Number of Eggs

Unknown

Eggs Size

LENGTH: 15 × 13 cm

WEIGHT: 2 – 3 pounds 0

Breeding Season

Unknown

Incubation Period

35 to 45 days

Nest

DEPTH: 30 to 60 cm (12–24 in)

WIDTH: 3 m (9.8 ft)

Fledging Period

3 days

Gestation Period

Unknown

Weaning Period

Unknown

Sexual Maturity

2 – 4 years (males)

Population

Unknown

Lifespan

40 – 45 years (wild)

60 years (captivity)

Speed

TOP: 70 km/h (43 mph)

AVERAGE: 50 km/h (31 mph)

Baby Name

Unknown

Home Range

2 and 20 Km2 (0.77 and 7.72 sq mi)

Group Size

5 – 100

Group Name

Harem

Predators

Lions, cheetahs, spotted hyenas, leopards, African hunting dogs

Sounds

Hooting, moaning

Behavior

Diurnal

Conservation Status

Least Concern