olive baboon
olive baboon ©www.theanimalfiles.com

Order Primates

Family Cercopithecidae

Scientific Name

Papio anubis

Other Names

Anubis baboon

Thumbnail Description

The olive baboon is one of the largest species of monkey

Size & Weight

Adults:

HEAD-BODY-LENGTH: 50 to 114 cm (20 to 45 in)

WEIGHT: (Males) 24 kg (53 lb) (Females) 14.7 kg (32 lb)

TAIL: 38–58 cm or 15–23 in

SHOULDER HEIGHT: (Males) 70 cm (28 in) (Females) 60 cm (24 in)

Habitat

Savannahs, steppes, forests

Distribution

Africa (Mali to Ethiopia to Tanzania)

Diet

Plants, invertebrates, small mammals, birds, spiders, scorpions, hares, foxes, Thomson’s gazelle, sheep goats, small rodents, leaves, grass, roots, bark, flowers, fruit, lichens, tubers, seeds, mushrooms, corms, rhizomes

Reproduction

Unknown

Breeding Season

Unknown

Gestation Period

Unknown

Sexual Maturity

(Males) 10 years

(Females) 7 – 8 years

Population

Unknown

Lifespan

Unknown

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

Unknown

Group Name

Harem

Predators

Unknown

Sounds

Wa-hoo, bark, geck, grunts, screams

Groups

15 – 150 members

Behavior

Unknown

Conservation Status

Least Concern

SHARE
Previous articleGuinea Baboon
Next articleYellow Baboon