Northern White-faced Owl
Northern White-faced Owl

Order Strigiformes

Family Strigidae

Genus Ptilopsis

Scientific Name

Ptilopsis leucotis

Thumbnail Description

At roost the owl is well camouflaged both by coloration and posture

Size & Weight

  • BODY-LENGTH: 24 – 25 cm
  • WEIGHT: 204 kg
  • WINGSPAN: 170-209 mm
  • TAIL: 75 – 102 mm

Habitat

Unknown

Range

Sudan, Somalia, north Uganda, north Kenya,

Diet

Moths, crickets, beetles, scorpions, spiders, small reptiles, birds, mammals

Number of Eggs

2 – 3 eggs

Eggs Size

36.6-37.3 x 30.3-31.3 mm

Breeding Season

January – September

Incubation Period

30 days

Nestling Period

14 days

Nest

HEIGHT: 2 – 8 m

Fledging Period

30 – 32 days

Gestation Period

Unknown

Weaning Period

Unknown

Sexual Maturity

Unknown

Population

Unknown

Lifespan

Unknown

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

Unknown

Group Size

Unknown

Predators

Unknown

Sounds

po-prooh, to-whit-to-wheet

Behavior

Diurnal

Conservation Status

Least Concern

SHARE
Previous articleMontagu’s Harrier
Next articleOsprey