Northern Saw-whet Owl
Northern Saw-whet Owl ©rtpi.org

Order Strigiformes

Family Strigidae

Genus Aegolius

Class Aves

Scientific Name

Aegolius acadicus

Other Names

Petite nyctale (French)

Lechucita cabezona, Tecolotito cabezon (Spanish)

Thumbnail Description

  • The northern saw-whet owl is one of the smallest owls in North America.
  • It is nearly the size of American Robin.
  • They make nests in woodpecker holes and tree cavities.
  • They are thought to make loud calls from January to May.
Northern Saw-whet Owl
Northern Saw-whet Owl in its nest ©naturallyavian.blogspot.com

Size & Weight

  • BODY-LENGTH: 17–22 cm (6.7–8.7 in)
  • WEIGHT: 54 to 151 g (1.9 to 5.3 oz)
  • WINGSPAN: 42–56.3 cm (16.5–22.2 in)

Habitat

Coniferous forests, mixed deciduous woods, shrubsteppe, riverside forest, savannah, sand dune meadows

Range

Southeastern Alaska, southern Canada, United States, Mexico

Diet

Deer mice, montane voles, shrews, red squirrels, chipmunks, flying squirrels, bats, moles, passerines, chickadees, sparrows, swallows, kinglets, crustaceans, insects, frogs, pocket mice, jumping mice, pocket gophers, house mice, red-backed voles, titmice, juncos, robins, thrushes, waxwings, moths, beetles, grasshoppers, bugs, amphipods

Number of Eggs

4 – 7 eggs

Eggs Size

  • LENGTH: 1–1.3 in (2.8–3.3 cm)
  • WIDTH: 9–1 in (2.4–2.6 cm)
Northern Saw-whet Owl
Northern Saw-whet Owl’s eggs ©www.carriep.org

Nest

  • HEIGHT: 8 – 44 feet
  • WIDTH: 3 inches
  • DEPTH: 9 – 18 inches

Breeding Season

Unknown

Incubation Period

26–29 days

Nestling Period

27–34 days

Fledging Period

24 days

Population

2,000,000

Lifespan

Unknown

Speed

Unknown

Baby Name

Owlets

Home Range

Unknown

Group Size

Unknown

Predators

Corvids, martens, Accipiter hawks, Eastern Screech-Owls, Great Horned Owls, Peregrine Falcons, Broad-winged Hawks, Cooper’s Hawks

Sounds

Too-too-too, tssst

Behavior

Nocturnal

Conservation Status

Least Concern