Northern hairy-nosed wombat ©www.konicaminolta.com
Northern hairy-nosed wombat ©www.konicaminolta.com

Order Diprotodontia

Family Vombatidae

Scientific Name

Lasiorhinus krefftii

Other Names

Queensland Hairy-nosed Wombat

Thumbnail Description

One of the world’s rarest land mammals

Size and Weight

Adults:

HEAD-BODY-LENGTH: (males) 40 in (102 cm) (females) 42 in (107 cm)

HEIGHT: 16 in (40 cm)

WEIGHT: (males) 66 lb (30 kg) (females) 72 lb (32.5 kg)

Habitat

Open woodlands, shrublands, grasslands

Distribution

Epping Forest National Park (Queensland), New South Wales, Tasmania, Victoria

Diet

Black speargrass (Heteropogon contortus), bottle washer grasses (Enneapogon spp.), golden beard grass (Chrysopogon fallax), three-awned grass (Aristida spp.), roots, sedges, forbs

Reproduction

2

Population

163

Lifespan

23 years (wild)

Baby Name

Joey

Speed

Unknown

Predators

Unknown

Sounds

Unknown

Behavior

Groups of 12 individuals

Conservation Status

Critically Endangered