saOrder Carnivora

Family Phocidae

Scientific Name

Mirounga angustirostris

Thumbnail Description

Elephant seals do not need to drink because they get their water from food

Size and Weight

Adults:

LENGTH: 4–5 m (13–16 ft)

WEIGHT: 1,500–2,300 kg (3,300–5,100 lb)

Newborns:

WEIGHT: 400 to 900 kg (880 to 1,980 lb)

LENGTH: 2.5 to 3.6 m (8.2 to 11.8 ft)

Habitat

Land

Distribution

Channel Islands, Año Nuevo State Reserve, Piedras Blancas Light, Morro Bay State Park, Farallon Islands,  Isla Guadalupe, Isla Benito del Este and Isla Cedros, Castle Rock

Diet

Deep-water squid, Pacific hake, sharks, rays, ratfish, Octopoteuthis deletron

Reproduction

1

Population

110,000

Lifespan

Unknown

Group Name

Harem

Predators

Killer whales, white sharks

Speed

8 km/h

Sounds

Unknown

Behavior

Harem of 30 – 100

Conservation Status

Least Concern