Nicobar Long-tailed Macaque
Nicobar Long-tailed Macaque ©metazoa.us

Order Primates

Family Cercopithecidae

Scientific Name

Macaca fascicularis umbrosa

Other Names

Nicobar monkey

Thumbnail Description

It typically forages for food in the morning, resting in groups during the midday hours

Size & Weight

Adults:

SHOULDER HEIGHT: 64 cm (2 ft)

WEIGHT: 8 kg (18 lb)

Habitat

Tropical, subtropical moist broadleaf forests, mangroves

Distribution

Nicobar Islands (Bay of Bengal), Nicobar Islands—Great Nicobar, Little Nicobar, Katchal

Diet

Fruits, nuts, crabs, frogs, young leaves, flowers, seeds

Reproduction

Unknown

Breeding Season

Unknown

Gestation Period

5½ months

Sexual Maturity

Unknown

Population

Unknown

Lifespan

30 years (captivity)

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

Unknown

Group Name

Troops

Predators

Unknown

Sounds

Unknown

Groups

36 – 56 members

Behavior

Terrestrial, diurnal

Conservation Status

Least Concern