saOrder Carnivora

Family Otariidae

Scientific Name

Phocarctos hookeri

Other Names

Hooker’s sea lion, whakahao

Thumbnail Description

The world’s rarest sea lion species

Size and Weight

Adults:

LENGTH: (males) 240–350 cm (females) 180–200 cm

WEIGHT: (males) 320–450 kg (females) 90–165 kg

Newborns:

LENGTH: 70–100 cm

WEIGHT: 7 – 8 kg

Habitat

Rockeries

Distribution

Auckland and Campbell islands (New Zealand)

Diet

Fish, cephalopods, crustaceans, seabirds

Reproduction

1

Population

10,000

Lifespan

23 years (males) 26 years (females)

Baby Name

Pups

Group Name

Harem

Predators

Sharks

Speed

Unknown

Sounds

Barks, growls

Behavior

Unknown

Conservation Status

Endangered