whaleOrder Carnivora

Family Otariidae

Scientific Name

Arctocephalus forsteri

Other Names

Southern fur seal, long-nosed fur seal

Thumbnail Description

Males can dive for about 15 minutes to a depth of about 380 meters

Size and Weight

Adults:

LENGTH: (males) 2 m; (females) 1.5 m

WEIGHT: (males) 126 kg; (females) 30–50 kg

Newborns:

LENGTH: 40 and 55 cm

WEIGHT: 3.3 – 3.9 kg

Habitat

Rocky shoreline

Distribution

Australia, New Zealand

Diet

Anchovy, barracuda, flounder, hagfish, lamprey, red cod, school shark

Reproduction

Unknown

Population

200,000

Lifespan

14 – 17 years

Baby Name

Pups

Predators

Killer whales, sharks, male New Zealand sea lions, leopard seals

Speed

Unknown

Sounds

Bark, whimper, growl

Behavior

Non-migratory

Conservation Status

Least Concern