whaleOrder Artiodactyla

Family Monodontidae

Scientific Name

Monodon Monoceros

Other Names

Narwhale

Thumbnail Description

Narwhals are recognized by their long straight tusk

Size and Weight

LENGTH: 3.95 to 5.5 m (13.0 to 18.0 feet)

WEIGHT: 800 to 1,600 kg (1,800 to 3,500 lbs)

Habitat

Shallow waters

Distribution

Hudson Bay, Hudson Strait, Baffin Bay, Svalbard, Franz Joseph Land, Severnaya Zemlya

Diet

Halibut, polar and Arctic cod, cuttlefish, shrimp, armhook squid, redfish

Reproduction

1

Population

75,000

Lifespan

50 years

Speed

3,600 mph

Predators

Greenland sharks, polar bears, killer whales

Sounds

Clicks”, “whistles”, “knocks”

Behavior

Form groups of 500 – 1,000 animals

Conservation Status

Near Threatened