Scientific Classification

Order Perissodactyla
Family Equidae
Genus Equus
Subgenus Hippotigris
Class Mammalia
Scientific Name Equus zebra
mountain zebra
Mountain Zebras

Mountain Zebra Description

  • The mountain zebra must drink every day.
  • They do not make large herds.
  • During winter they travel 20 kilometers from a water source.
  • Zebras have excellent eyesight at day and night.

Size & Weight

Adult

  • HEAD-BODY-LENGTH: 2.1 to 2.6 m (6 ft 11 in to 8 ft 6 in)
  • SHOULDER HEIGHT: 1.16 to 1.5 m (3 ft 10 in to 4 ft 11 in)
  • WEIGHT: 204 to 372 kg (450 to 820 lb)
  • TAIL: 40 to 55 cm (16 to 22 in)

Newborn

  • WEIGHT: 55 pounds

Habitat

Hilly areas, mountainous, rocky, dry, hot habitats; altitude 2,000 meters

Range

Angola, South Africa, Namibia

Subspecies

  • Cape mountain zebra
  • Hartmann’s mountain zebra

Diet

Leaves, roots, browse, barks, fruits, buds, twigs

Reproduction

1 foal

Gestation Period

180 days

Weaning Period

10 months

Sexual Maturity

3 – 6 years

Population

2,700

Lifespan

20 years

Group Size

7 – 12 individuals

Conservation Status

Vulnerable