mountain gorilla
mountain gorilla ©endangeredanimalsgalloway.weebly.com

Order Primates

Family Hominidae

Scientific Name

Gorilla beringei beringei

Thumbnail Description

They are most likely to be active between 6:00 a.m. and 6:00 p.m.

Size & Weight

Adults:

(Males)

HEIGHT: 1.9 m (6 ft 3 in)

WEIGHT: 220 kg (490 lb)

(Females)

HEIGHT: 130 cm (51 in)

WEIGHT: 100 kg (220 lb)

Largest Specimen:

HEIGHT: 1.94 m (6 ft 4 in)

WEIGHT: 219 kg (483 lb)

Habitat

Albertine Rift montane cloud forests; altitude 2,200–4,300 meters (7,200–14,100 ft)

Distribution

Virunga volcanic mountains of Central Africa, Mgahinga, south-west Uganda, north-west Rwanda, Virunga (eastern Democratic Republic of Congo)

Diet

Leaves, shoots, stems (85.8%) of 142 plant species, bark (6.9%), roots (3.3%), flowers (2.3%), fruit (1.7%), small invertebrates (0.1%)

Reproduction

Unknown

Mating Period

Unknown

Gestation Period

Unknown

Sexual Maturity

Unknown

Population

880

Lifespan

Unknown

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

Unknown

Group Name

Troops

Predators

Unknown

Sounds

Unknown

Group Size

5 – 30 (avg. 10)

Behavior

Diurnal, terrestrial

Conservation Status

Critically Endangered