saOrder Carnivora

Family Phocidae

Scientific Name

Monachus monachus

Thumbnail Description

They are known to forage mostly at depths of 150–230 feet

Size and Weight

Adults:

LENGTH: 2.4 m (7.95 ft)

WEIGHT: (males) 315 kg (695 lbs) (females) 300 kg (660 lbs)

Newborns:

WEIGHT:  15 – 18 kg

LENGTH: 1 m

Habitat

Sea caves, shallow waters

Distribution

Senegal, Gambia, Cape Verde Islands (Portugal), Atlantic France,

Diet

Mollusks, primarily octopus, squid, eels (Anguilla spp.), limpets (Patella spp.), rays, Striped Red Mullet, Seabream, Loggerhead Sea Turtles, Flathead Mullet, Musky Octopus, Globose Octopus

Reproduction

1

Population

350 – 450

Lifespan

20 – 25 years

Group Name

Harem

Predators

Unknown

Speed

Unknown

Sounds

Unknown

Behavior

Unknown

Conservation Status

Critically Endangered