Martial Eagle
Martial Eagle ©www.biodiversityexplorer.org

Order Accipitriformes

Family Accipitridae

Genus Polemaetus

Scientific Name

Polemaetus bellicosus

Thumbnail Description

They have got keen eyesight 3.0–3.6 times humans acuity.

Martial eagle is able to spot prey from 3 to 5 kilometers away.

Size & Weight

  • BODY-LENGTH: 78–96 cm (31–38 in)
  • WEIGHT: 3–6.2 kg (6.6–13.7 lb)
  • WINGSPAN: 188–260 cm (6 ft 2 in–8 ft 6 in)
  • WING CHORD: 56–67.5 cm (22.0–26.6 in)
  • TAIL: 2–32 cm (10.7–12.6 in)
  • TARSUS: 7–13 cm (3.8–5.1 in)
  • BILL: 5 cm (2.2 in)

Habitat

Open woods, woodland edges, thornbrush, wooded savanna

Range

Zimbabwe, South Africa, sub-Saharan Africa, southern Africa, Etosha National Park (Namibia)

Diet

Monitor lizards, snakes, Cape cobras, Egyptian geese, black mambas, Africa Rock Pythons, Western green mambas, puff adders, game birds, Kori bustard, hares, hyraxes, squirrels, springhares, warthogs, genets, rats, monkeys, baboons, foxes, antelope, dikdiks, duikers, black-backed jackals, servals, herons, waterfowls, hornbills, impala, ostriches, storks, guineafowls, bustards

Number of Eggs

1 – 2 eggs

Breeding Season

November – April

Incubation Period

45 to 53 days

Nestling Period

6 – 12 months

Nest

HEIGHT: 5 to 70 m (16 to 230 ft)

DIAMETER: 1.2 to 1.5 m (3.9 to 4.9 ft)

DEPTH: 0.6 m (2.0 ft)

Fledging Period

96 to 104 days

Gestation Period

Unknown

Weaning Period

Unknown

Sexual Maturity

Unknown

Population

Unknown

Lifespan

Unknown

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

1,000 km2 (390 sq mi)

Group Size

Unknown

Predators

Unknown

Sounds

klee-kloeee-kloeee-kuleee.

Behavior

Diurnal

Conservation Status

Vulnerable