Mandrill
Mandrill ©lionking.wikia.com

Order Primates

Family Cercopithecidae

Scientific Name

Mandrillus sphinx

Thumbnail Description

The male Mandrill is the heaviest monkey in the world

Size & Weight

Adults:

(Males)

BODY-LENGTH: 75–95 cm (30–37 in)

WEIGHT: 19–37 kg (42–82 lb)

SHOULDER HEIGHT: 55–65 cm (22–26 in)

(Females)

BODY-LENGTH: 55–66 cm (22–26 in)

WEIGHT: 10–15 kg (22–33 lb)

SHOULDER HEIGHT: 45–50 cm (18–20 in)

Habitat

Tropical rainforests, forest-savanna mosaics, rocky forests, riparian forests, cultivated areas, flooded forests, stream beds

Distribution

Southern Cameroon, Gabon, Equatorial Guinea

Diet

Fruits, leaves, lianas, bark, stems, fibers, mushrooms, soil, ants, beetles, termites, crickets, spiders, snails, scorpions, birds, tortoises, frogs, porcupines, rats, shrews

Reproduction

Unknown

Breeding Season

June to October

Gestation Period

175 days

Sexual Maturity

3.5 years

Population

Unknown

Lifespan

31 years (captivity)

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

Unknown

Group Name

Hordes

Predators

Crowned eagles, African Rock Pythons, Gaboon vipers, leopards

Sounds

Yaks, grunts, k-alarms, k-sounds, screams, girneys, grinds, roars, crowings, two-phase grunts

Groups

615 – 845 members (1,300 max.)

Behavior

Solitary

Conservation Status

Vulnerable

SHARE
Previous articleDrill  
Next articleAngola Colobus