Long-eared Owl
Long-eared Owl ©deltafarmland.ca

Order Strigiformes

Family Spheniscidae

Genus Asio

Class Aves

Scientific Name

Asio otus

Other Names

Hibou moyen-duc (French)

Buho chico (Spanish)

Thumbnail Description

  • Female owls are larger than the males.
  • The United States is home to 6,000 long-eared owls.
  • It is partially migratory species as it spends winter in the south.
  • The owl is smaller than the great horned owl.
Long-eared Owl
Long-eared Owl’s eggs ©s-evans.blogspot.com

Size & Weight

  • BODY-LENGTH: 31–40 cm (12–16 in)
  • WEIGHT: 178–435 g (6.3–15.3 oz)
  • WINGSPAN: 86–100 cm (34–39 in)

Habitat

Coniferous trees, deciduous woodlands, shrublands, grasslands; altitude 6,500 feet

Range

North America, Europe, Asia

Diet

Rodents, small mammals, birds, mice, kangaroo rats, shrews, pocket gophers, young rats, rabbits, bats, weasels, chipmunks, moles, lizards, ground squirrels, tree squirrels, snakes

Number of Eggs

4 – 6 eggs

Eggs Size

LENGTH: 1.5–1.7 in (3.8–4.4 cm)

WIDTH: 1.2–1.4 in (3–3.5 cm)

Long-eared Owl
A mother with her chick ©www.owlpages.com

Subspecies

A. o. otus

A. o. canariensis

A. o. tuftsi

A. o. wilsonianus

Breeding Season

February – July

Incubation Period

25 – 30 days

Nest

DEPTH: 2.5 inches

DIAMETER: 8.5 inches

Nestling Period

21 days

Group Size

100 members

Behavior

Nocturnal

Conservation Status

Least Concern