little penguin
Little Penguin

Order Sphenisciformes

Family Spheniscidae

Genus Eudyptula

Class Aves

Scientific Name

Eudyptula minor

Other Names

Fairy penguin, little blue penguin, blue penguin

Thumbnail Description

  • The little penguin is the smallest of all penguins.
  • Unlike other penguins, the little penguin has blue flippers.
  • Little penguins build the largest colony in New South Wales up to 8,000 breeding pairs.
Little Penguin
Little Penguin in its nest ©phys.org

Size & Weight

HEIGHT: 30 and 33 cm (12 to 13 inches)

WEIGHT: 1.5 kilogram (3.3 pounds)

Habitat

Offshore islands

Range

New Zealand (Chatham Islands), southern Australia (Babel Island), Western Australia, Tasmania, New South Wales, Victoria

Diet

Arrow squid, red cod, slender sprat, ahuru, Graham’s gudgeon

Number of Eggs

1 – 2 eggs

little penguin
Little Penguin ©www.factzoo.com

Eggs Size

Unknown

Breeding Season

July – November

Incubation Period

36 days

Nestling Period

18 – 38 days

Fledging Period

49 – 56 days

Gestation Period

Unknown

Weaning Period

Unknown

Sexual Maturity

(Males) 3 years

(Females) 2 years

Population

350,000-600,000

Diving

DEPTH: 2 meters

TIME: 21 seconds

Lifespan

6.5 years (wild)

25 years (captivity)

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

Unknown

Group Size

Unknown

Predators

Cats, dogs, rats, foxes, large reptiles, ferrets, stoats

Behavior

Unknown

Conservation Status

Least Concern

A