Little Owl
Little Owl ©www.dphotographer.co.uk

Order Accipitriformes

Family Accipitridae

Genus Haliaeetus

Scientific Name

Athene noctua

Thumbnail Description

Young rarely travel more than 20 kilometers (12 mi).

The little owl is highly territorial.

Size & Weight

  • BODY-LENGTH: 22 cm (8.7 in)
  • WEIGHT: 180 g (6.3 oz)
  • WINGSPAN: 56 cm (22 in)

Habitat

Hedgerows, trees, orchards, woodland verges, parks, gardens, steppes, stony semi-deserts; altitude 500 m (1,600 ft)

little owl
Little Owl ©www.barnowl.co.uk

Range

Europe, Korea, North Africa, British Isles, New Zealand, Iberian Peninsula, Denmark, Red Sea,

Diet

Insects, earthworms, invertebrates, small vertebrates, amphibians, reptiles, birds, mammals

Eggs Size

35.5 by 29.5 mm (1.40 by 1.16 in)

Subspecies

A. n. noctua, A. n. bactriana, A. n. glaux, A. n. impasta, A. n. indigena, A. n. lilith, A. n. ludlowi, A. n. orientalis, A. n. plumipes, A. n. saharae, A. n. somaliensis, A. n. spilogastra, A. n. vidalii

Breeding Season

Unknown

Sexual Maturity

Unknown

little owl
Little Owl’s nest ©www.willridgeimages.co.uk

Incubation Period

28 – 29 days

Population

560,000 – 1,300,000

Lifespan

16 years

Predators

Unknown

Sounds

kiew, kiew

Behavior

Territorial, diurnal

Conservation Status

Least Concern

Advertisements
SHARE
Previous articleLesser Spotted Eagle
Next articleLizard Buzzard