lion
Male Lion ©animals.sandiegozoo.org

Order Carnivora

Family Felidae

Genus Panthera

Thumbnail Description

  • Lions are one of the world’s largest living cats—second only to tigers.
  • Unique among its features is that males have prominent mane while females lack one.
  • White Lion is NOT a subspecies of lion.
  • They are thought to spend much of their time resting and are inactive for about 20 hours per day.
  • Lioness mostly hunt while lions take rest.
  • They may eat up to 30 kilograms of meat in one sitting.
  • They have got the loudest roar of big cats.

Living Species

Barbary Lion

Asiatic Lion

West African Lion

Masai Lion

Congo Lion

Southwest African Lion

Transvaal Lion

Extinct Species

American Lion

Eurasian Cave Lion

Size & Weight

(Males)

  • HEAD-BODY-LENGTH:170 to 250 cm (5 ft 7 in to 8 ft 2 in)
  • TAIL:90–105 cm (2 ft 11 in–3 ft 5 in)
  • WEIGHT:189.6 kg (418 lb)

(Females)

  • HEAD-BODY-LENGTH: 140 to 175 cm (4 ft 7 in to 5 ft 9 in)
  • TAIL: 70–100 cm (2 ft 4 in–3 ft 3 in)
  • WEIGHT: 126.9 kg (280 lb)

Distribution

Africa, Eurasia, Southwest Asia, North Africa

Habitat

Savanna, grasslands, bush, forest

Reproduction

1 – 4 cubs

Sexual Maturity

2 – 3 years

Population

16,500 – 47,000

Speed

81 km/h (50 mph)

Diet

Wildebeest, zebras, buffalo, nilgai, wild boar, hartebeest, gemsbok, eland, kudu, Thomson’s gazelle, springbok

Lifespan

10 – 14 years (wild)

20 years (captivity)

Group Name

Pride

Group Size

Up to 30 individuals

Behavior

Nocturnal

Conservation Status

Vulnerable

A
SHARE
Previous articleBilby
Next articleBlack Rhinoceros