Least Weasel ©www.birdscalgary.com
Least Weasel ©www.birdscalgary.com

Order Carnivora

Family Mustelidae

Scientific Name

Mustela nivalis

Thumbnail Description

It is the smallest carnivoran marsupial

Size and Weight

Adults:

BODY-LENGTH: (males) 130 to 260 mm (5 to 10 in) (females) 114 to 204 mm (4.5 to 8.0 in)

TAIL: (males) 12 to 87 mm (0.5 to 3.4 in) (females) 17 to 60 mm (0.7 to 2.4 in)

WEIGHT: (males) 36 to 250 g (1.3 to 8.8 oz), (females) 29 to 117 g (1.0 to 4.1 oz)

Newborns:

WEIGHT:  1.5 to 4.5 g (0.05 to 0.16 oz)

Habitat

Fields, open woodland, bushy areas, rocky areas, parks, gardens; altitude 3,000 m (9,800 ft)

Distribution

North America, North Africa, New Zealand, Australia, Malta, Crete, Bermuda, Madeira Island, Azores, Canary Islands, Sao Tome, Falkland Islands, Argentina, Chile

Diet

Mice, hamsters, gerbils, hamsters, rats, frogs, fish, small birds, bird eggs

Reproduction

6

Population

Unknown

Lifespan

7 – 8 years

Baby Name

Kits

Speed

Unknown

Predators

Red foxes, sables, steppe, forest polecat, stoats, eagle owls, buzzards, barn, barred, great horned owls

Sounds

Hiss, shrieks, barks, shrill wail, squeal

Behavior

Unknown

Conservation Status

Least Concern

SHARE
Previous articleEuropean Mink
Next articleBack-striped Weasel