Lappet-faced Vulture
Lappet-faced Vulture ©www.birdsofkuwait.com

Order Accipitriformes

Family Accipitridae

Genus Torgos

Scientific Name

Torgos tracheliotos

Other Names

Nubian vulture

Thumbnail Description

It is one of the longest and largest winged vultures

Size & Weight

  • BODY-LENGTH: 95–115 cm (37–45 in)
  • WEIGHT: (males) 5–9.2 kg (14–20 lb) (females) 10.5–13.6 kg (23–30 lb)
  • WINGSPAN: 2.5–2.9 m (8.2–9.5 ft)
  • WINGCHORD: 5–82.5 cm (28.1–32.5 in)
  • TAIL: 33–36 cm (13–14 in)
  • BILL: 10 cm (3.9 in)

Habitat

Dry savannah, thornbush, arid plains, deserts; altitude 4,500 m (14,800 ft)

Range

Senegal, Mali, Burkina Faso, Niger, Chad, Sudan, southeastern Egypt, Ethiopia, Somalia, Kenya, Tanzania, Uganda, Rwanda, Botswana, Namibia, the Gambia, Guinea, Ivory Coast, Benin, the Central African Republic, Arabia, Yemen, Oman, United Arab Emirates

Diet

Young flamingos, guineafowls, young impalas, reptiles, small mammals,

Number of Eggs

1 – 2 eggs

Breeding Season

November – July

Incubation Period

54 to 56 days

Nest

HEIGHT: 5 to 15 m (16 to 49 ft)

WIDTH: 120–220 cm (47–87 in)

DEPTH: 30–70 cm (12–28 in)

Fledging Period

124 to 135 days

Gestation Period

Unknown

Weaning Period

Unknown

Sexual Maturity

Unknown

Population

Unknown

Lifespan

Unknown

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

8 to 15 km (5.0 to 9.3 mi)

Group Size

25 to 50 individuals

Predators

Unknown

Sounds

Unknown

Behavior

Diurnal, solitary

Conservation Status

Endangered

SHARE
Previous articleLanner Falcon
Next articleLesser Kestrel