Koala ©www.slate.com
Koala ©www.slate.com

Order Diprotodontia

Family Phascolarctidae

Scientific Name

Phascolarctos cinereus

Other Names

Koala bear

Thumbnail Description

They have one of the smallest brains of all marsupials; koalas spend much time resting, and feeding occupies only 10% of their day. Koalas sleep up to 20 hours a day

Size and Weight

Adults:

HEAD-BODY-LENGTH:  28–31 in (72–78 cm)

WEIGHT: (northern female) 8.8 lb (4 kg) (southern female) 33 lb (15 kg) (northern male) 14.3 lb (6.5 kg) (southern male) 26 lb (11.8 kg); average 11–26 lb (5.0–11.8 kg)

Newborns:

LENGTH: 2 cm

WEIGHT: 0.02 oz (0.5g)

Habitat

Open forests, woodlands, riparian habitats

Distribution

Queensland, New South Wales, Victoria, South Australia

Diet

Herbivorous; non-eucalypt leaves, acacia, mistletoe, box

Reproduction

1

Population

80,000

Lifespan

10 years (wild) 17 years (captivity)

Baby Name

Joey

Speed

20 mph

Predators

Dingos, large pythons, owls, wedge-tailed eagles

Sounds

Soft clicking, squeaking, gentle murmuring, grunt

Behavior

Not territorial

Conservation Status

Least Concern

SHARE
Previous articleDingo
Next articleSpiny Bandicoot