king penguin
King Penguins ©flickr/Liam Quinn

Order Sphenisciformes

Family Spheniscidae

Class Aves

Genus Aptenodytes

Scientific Name

Aptenodytes patagonicus

Thumbnail Description

  • The king penguin is one of the largest penguin species—second only to emperor penguin.
  • Most king penguins are seen 30 km (19 mi) of the colony.
  • It is nearly the same size as that of Galapagos fur seal.
  • They do not build nests.
  • King penguins are thought to travel 90–620 miles in one foraging trip.
king penguin
Young king penguins

Size & Weight

BODY-LENGTH: 39.4–51.2 in (100–130 cm)

WEIGHT: (males) 48.3–88 lb (21.9–40 kg) (females) 44.5–70.5 lb (20.2–32 kg)

Habitat

Cola Antarctic water

Range

Falkland Islands, Tierra del Fuego, Crozet Island, Kerguelen Islands, Prince Edward Islands, Macquarie Island

Diet

Fish (80 – 100%), krill, lanternfish, Antarctic silverfish, Electrona carlsbergi, Krefftichthys anderssoni, Protomyctophum tension, hooked squid, sevenstar flying squid, Gonatus antarcticus, Onychoteuthis

king penguin
king penguins swimming ©www.washingtonpost.com

Number of Eggs

1 egg

Eggs Size

LENGTH: 10 cm × 7 cm (3.9 in × 2.8 in)

WEIGHT: 300 g

Breeding Season

September – November

Incubation Period

55 days

Diving

DEPTH: 343 m (max.) 100–300 meters (avg.)

TIME: 552 sec. (max.)

Fledging Period

14 – 16 months

Gestation Period

Unknown

Weaning Period

150 days

Sexual Maturity

3 years

Population

1,133,000

Lifespan

Unknown

Speed

6.5–10 km/h (4–6 mph)

Baby Name

Unknown

Home Range

Unknown

Group Size

Unknown

Predators

Skua, snowy sheathbill, leopard seal, orca, Antarctic fur seal

Behavior

Less aggressive

Conservation Status

Least Concern