Scientific Classification

Kingdom Animalia
Phylum Chordata
Class Mammalia
Order Carnivora
Family Ursidae
Genus Ursus
Species U. arctos
Scientific Name Ursus arctos horribilis
grizzly bear
Grizzly Bear in Alaska ©www.spiritbear.com

Other Names

North American brown bear

Grizzly Bear Description

  • The grizzly bear moved to North America 50,000 years ago.
  • The highest population of grizzly bears is in Alaska.
  • Bears enter into hibernation 5 to 7 months in a year.
  • Grizzly bears are larger than black bears.

Size & Weight

Adults

  • HEAD-BODY-LENGTH: 198 cm (6.50 ft)
  • WEIGHT: (Males) 180–360 kg (400–790 lb) (Females) 130–180 kg (290–400 lb)
  • SHOULDER HEIGHT: 102 cm (3.35 ft)
  • HINDFOOT: 28 cm (11 in)
  • FRONT CLAWS: 2 – 4 inches

Cubs

  • WEIGHT: 500 grams (1.1 lb)

Large Specimen

  • WEIGHT: (Males) 408 kg (900 lb) (Females) 227 kg (500 lb)

Largest Specimen

  • WEIGHT: 680 kg (1,500 lb)
  • SHOULDER HEIGHT: 5 meters (4.9 ft)
grizzly bear
Grizzly Bear eating salmon fish

Habitat

Dense forests, open plains, arctic tundra, subalpine meadows; altitude 1,800 m (5,900 ft)

Brown Bear Subspecies

  • Kodiak Bear
  • Peninsular Grizzly
  • Mexican Grizzly Bear
  • California Grizzly

Range

Alaska, western Canada, Washington, Wyoming, Yellowstone, Montana, Grand Teton National Parks, Alberta, British Colombia

Diet

ANIMALS

Mule deer, moose, caribou, bighorn sheep, white-tailed deer, black bear, elk, bison, spawning salmon, bald eagles, bird eggs, army cutworm moths, lemmings, marmots, voles, Arctic ground squirrels, hoary marmots

FRUITS

Whitebark pine nuts, tubers, salmon berries, sedge grass, soapberries, cranberries, buffalo berries, huckleberries, tree roots, seeds, plant bulbs, thistle, mushrooms, insects

grizzly bear
A mother with her cubs ©cahnrs.wsu.edu

Reproduction

1 – 4 cubs

Mating Period

May – July

Birth Period

January – February

Gestation Period

180–250 days

Weaning Period

2 – 3 years

Sexual Maturity

5 years

Population

55,000

Lifespan

  • 34 years (wild)
  • 44 years (captivity)

Speed

35 mph

Baby Name

Cubs

Home Range

4,000 sq km (1,500 sq mi)

Female Name

Sow

Predators

Wolves, mountain lions

Call

Growl, grunt, moan

Behavior

Solitary, territorial

Conservation Status

Least Concern