Greater Kestrel
Greater Kestrel ©www.surfbirds.com

Order Falconiformes

Family Falconidae

Genus Falco

Scientific Name

Falco rupicoloides

Other Names

White-eyed kestrel

Thumbnail Description

It is typically silent but has a shrill, repeated call.

Size & Weight

BODY-LENGTH: 29–37 cm (11–15 in)

WEIGHT: 181–334 grams (0.400–0.736 lb)

WINGSPAN: 68–84 cm (27–33 in)

Habitat

Grassland, savannas, semi-desert; altitude 800 – 1,800 meters

Range

Namibia, Botswana, Zimbabwe, Angola, Zambia, South Africa, Kenya, northern Tanzania, Ethiopia, Eritrea, northern Somalia, northern Kenya

Diet

Grasshoppers, termites, beetles, solifugids, lizards, small birds, mammals, snakes

Number of Eggs

2 – 7 eggs

Breeding Season

September and December

Incubation Period

22 to 23 days

Nest

HEIGHT: 2 – 20 meters

Fledging Period

30 to 34 days

Gestation Period

Unknown

Weaning Period

Unknown

Sexual Maturity

Unknown

Population

100,000 to 200,000

Lifespan

Unknown

Speed

Unknown

Baby Name

Unknown

Home Range

3.5 million km2

Group Size

Unknown

Predators

Unknown

Sounds

Unknown

Behavior

Diurnal

Conservation Status

Least Concern

SHARE
Previous articleGrey Kestrel
Next articleGreater Spotted Eagle