© www.mammalwatching.com
© www.mammalwatching.com

Order Didelphimorphia

Family Didelphidae

Scientific Name

Philander opossum

Thumbnail Description

Typically found in moist areas, often near streams. A very good swimmer

Size and Weight

Adults:

HEAD-BODY-LENGTH: 22.0 to 33.1 cm (8.7 to 13.0 in)

WEIGHT: 200 – 674 g (7.1–23.8 oz)

TAIL: 19.5 to 35.5 cm (7.7 to 14.0 in)

Newborns:

WEIGHT: 9 grams (0.32 oz)

Habitat

Primary, secondary, and disturbed forest

Distribution

Central and South America, southern Mexico to Peru, Bolivia, southwestern Brazil; altitude 1,600 m

Diet

Omnivorous; fruits, nectar, insects, small mammals (such as mice), birds, reptiles, amphibians, crustaceans, snails, earthworms

Reproduction

4 – 5

Population

Unknown

Lifespan

2.5 years (wild) 3.5 years (captivity)

Predators

Unknown

Speed

Unknown

Sounds

Unknown

Behavior

Nocturnal, solitary, arboreal

Conservation Status

Least Concern