Scientific Classification

Order Accipitriformes
Family Accipitridae
Genus Aquila
Class Aves
Scientific Name Aquila chrysaetos
Golden Eagle
Golden Eagle

Other Names

  • Aigle royal (French)
  • Aguila real (Spanish)

Golden Eagle Description

  • The golden eagle has the fifth largest wingspan of all birds of prey.
  • The eagle is the fourth heaviest bird in Asia.
  • They are partially migratory birds.
  • Golden eagle is the seventh heaviest eagle species.
  • Eagles build their nests on cliffs.
  • Golden eagle hunts at day.
  • The bird must eat 230 to 250 g (8.1 to 8.8 oz) each day.

Size & Weight

Adults:

  • TOTAL-LENGTH: 66 to 102 cm (26 to 40 in)
  • WINGSPAN: 1.8 to 2.34 m (5 ft 11 in to 7 ft 8 in)
  • WEIGHT: (Male) 3.6 kg (7.9 lb) (Female) 5.1 kg (11 lb)
  • WING CHORD: 52–72 cm (20–28 in)
  • TAIL LENGTH: 26.5–38 cm (10.4–15.0 in)
  • TARSUS: 9.4–12.2 cm (3.7–4.8 in)
  • CLAW LENGTH: 4.5 to 6.34 cm (1.77 to 2.50 in)
  • BILL LENGTH: 6 cm (2.4 in)

Newborns:

  • WEIGHT: 105 to 115 g (3.7 to 4.1 oz)
golden eagle
Golden Eagle feeding on a carcass ©ronman-kehlsteinhaus.blogspot.com

Habitat

Semi-open areas, grasslands, woodland edge, boreal forests, larch woodland, heathland, lowland taiga forest, deciduous scrub woodland, open marshes, lakes, meadows, chapparal; altitude 13,000 feet

Range

EURASIA

Western Scandinavia, Sweden, Belarus, central Europe (Carpathians, Caucasus, Pyrenees, Alps), Turkey, Morocco, Finland, Baltic Sea, Greece, Kurdistan, southern Caspian Sea, Afghanistan, northwestern China, Israel, Bale Mountains (Ethiopia)

NORTH AMERICA

Northern Alaska, northern Canada, Oregon, Washington, Great Basin, New Mexico, Arizona, Sonora Desert, Baja California, Quebec, Maryland, New York, eastern United States, West Virginia

Diet

MAMMALS and BIRDS

Hares, ptarmigans, Canada geese, crane, ground squirrel, seabirds, hedgehogs, foxes, rattlesnakes, tortoises, deer, badgers, jackrabbits, snowshoe hare, Arctic hare, mountain cottontail, brown hare, Japanese hare, antelope jackrabbit, pygmy rabbit, Arctic ground squirrels, Alpine marmot, hazel grouse, willow ptarmigan, red grouse, western capercaillie, sooty grouse, ducky grouse, red-legged partridge, chukar, Himalayan snowcock, wild turkey, Saiga antelope, moose, Mongolian gazelles, North American deer mouse, brown rat, grass rat, red fox

American marten, beech marten, least weasel, Eurasian marten, Corsac fox, wolverines, Eurasian badgers, American badgers, Eurasian lynx, harbor seals, European hedgehog, spotted seals, shrews, pikas, raccoons, kangaroo rats, pocket gophers, chinchillas, rock pigeons, rooks, green-winged teal, tundra swan, mute swan, Eurasian jay, black-billed magpie, bean goose, mallards, snow geese, Ross’s geese, northern fulmar, sandpipers, hooded cranes, hooded cranes, godwits, oystercatchers, American bitterns, grebes, loons, auks, cuckoos, skuas, shrikes, woodpeckers, larks

REPTILES and AMPHIBIANS

Prairie rattlesnakes, Greek tortoises, European adder, Hermann’s tortoises, desert tortoise, loggerhead sea turtle, painted turtles, ocellated lizard, Egyptian spiny-tailed lizard

Subspecies

Number of Eggs

1 – 4 eggs

Eggs Size

  • LENGTH: 75 (3.0 in)
  • WIDTH: 59 mm (2.3 in)
  • WEIGHT: 113.9 to 176.6 g (4.02 to 6.23 oz)

Nest

  • HEIGHT: 12.7–200.7 cm (5.0–79.0 in)
  • LENGTH: 9 to 264.2 cm (48.0 to 104.0 in)
  • WIDTH: 8–203.2 cm (33.0–80.0 in)
  • WEIGHT: 980 g (2.16 lb)

Breeding Season

January and September

Incubation Period

41 to 45 days

Fledging Period

66 to 75 days

Nestling Period

45–81 days

Sexual Maturity

  • 4 – 7 years (Females)
  • 4 – 7 years (Males)

Population

300,000

Lifespan

  • 13 years (avg.)
  • 45 years (max.)

Speed

  • AVERAGE: 45–52 km/h (28–32 mph)
  • TOP: 240 to 320 km/h (150 to 200 mph)

Home Range

200 sq km (77 sq mi)

Predators

North American porcupine, grizzly bears

Call

Chirp, pssa, skonk, cluck, wonk, honk, hiss

Behavior

Territorial

Conservation Status

Least Concern